"A férfiak a nőt akarják, a nők a férfit. Sosem akarnak egyet" - KOMMUNIKÁCIÓ

"A férfiak a nőt akarják, a nők a férfit. Sosem akarnak egyet" - KOMMUNIKÁCIÓ

A fenti graffiti egy vidéki szórakozóhely mellékhelyiségét díszítette. Sokat mosolyogtam ezen a kiíráson kamaszként. Talán ez is hatással volt arra, hogy a férfi-női különbségek lett az egyik kedvenc érdeklődési, majd szakterületem.

A férfi- női kapcsolatrendszerben óriási hiba, ha magunkból indulunk ki

A lányok és a fiúk agya a magzati kor második hetétől differenciáltan fejlődik. Ennek következménye, hogy a férfiak és nők számos (ha nem minden) területen másképp működnek!

priscilla-du-preez-_tgdr3nplsy-unsplash.jpg

Számos házasság, kapcsolat sodródik veszélybe amiatt, mert a felek nem értik meg egymást. A férfiak szerint a nők túlságosan érzelgősek, a nők pedig azzal vádolják a férfiakat, hogy érzéketlenek.Nézzük meg, mi a különbség oka!

 

 

Kétféle érzelmi rendszer

 

Az MNS, vagyis tükörneuron rendszer az a terület, amely mások testbeszéde alapján (arckifejezés, hangszín, stb.) segít beleélni magunkat a másik fél érzelmi állapotába. Ha az MNS működik, akkor empatikusak vagyunk, képesek vagyunk átérezni (tényleg, fizikai értelemben), amit a másik érez, valamint a testbeszéd alapján eldönteni, hogy az illető igazat mond-e. A nők agyában több tüköridegsejt van, mint a férfiakéban. Az MNS a nők érzelmi életét dominánsan meghatározó agyterület. Nekünk, nőknek könnybe lábad a szemünk, még ha egy teljesen ismeretlen személy viszontagságairól olvasunk is. A nők tükörneuron rendszere a felelős azért, hogy ennyire képesek vagyunk bevonódni mások érzelmeibe.

 

aliyah-jamous-lq1hjav0ylm-unsplash.jpg

 

A TPJ (temporoparietális terület) ezzel szemben az érzelmek helyett az a fókuszt a probléma megoldására helyezi, mégpedig úgy, hogy gyakorlatiasan számol minden tényezővel. Amikor a TPJ működésbe lép, élesen elhatároljuk magunkat a másiktól. Egyfajta higgadt, elemző gondolkodást tesz lehetővé. A férfiak agyában a TPJ aktív az érzelmek feldolgozásakor, segíti őket átlátni a konfliktusban felmerülő problémát.  A TPJ felel azért, hogy a férfi tényezőt mérlegeljen és megfontolt döntést hozzon, mindezt másodpercek alatt. Ráadásul amint előáll egy megoldással az agy mintegy jutalmul boldogsághormonokat kezd termelni.

 

sebastiaan-stam-d1qi9bx8kum-unsplash.jpg

 

Mindkét nemnél először az MNS lép működésbe, de a pasiknál, amint sikerül beazonosítani az érzelmet, az irányítást azonnal átveszi a TPJ. Elkezdődik a megoldás keresése. Amint megoldást talál a pasi, agya boldogsághormonnal jutalmazza.

 

A nők  agyában a TPJ kevésbé aktív. Ezért képtelenek vagyunk ezzek a megoldásfókuszú működéssel azonosulni, és emiatt mi, nők neheztelünk a pasik elemző, számító  problémamegoldó folyamatára. Tőlünk, nőktől ez a megoldáskeresés távol áll. Sok nő az ilyen pasikat érzelmileg ridegnek tartja. Pedig ez nem egyenlő az érzelmi ridegséggel! Mi, nők, mikor a lelkünket nyomasztó "ballasztról" kezdünk mesélni „csak” azt várjuk a párunktól, hogy értő figyelemmel hallgasson végig minket, és ne akarja megoldani a problémánkat.

A férfiak reakciói a nőkétől valóban érzéketlenebbek, ám ez nem egy tudatosan befolyásolható dolog eredménye, a két nem ebben a kérdésben eltérően működik, és kész. Mindkét nem képviselői számára hasznos, ha tudatában vannak e különbségnek, s elfogadják, hogy a párjuk másként működik érzelmi téren, ugyanakkor megtanulják a másik igényeit kielégíteni.

 

Megértés és elfogadás a kulcs

 

Mi nők, főleg amikor negatív érzelmeket osztunk meg, NEM azt várjuk a párunktól, hogy az megoldja helyettünk a konfliktusainkat. Csupán ventilálni vágyunk, ezért osztjuk meg partnerünkkel az érzéseinket. A pasik ilyenkor, bármilyen nehéz is, igyekezzenek értő figyelemmel, őszinte érdeklődéssel hallgassák végig párjukat! Adjanak folyamatos visszajelzést (ühüm, nahát! Komolyan? Ó, ez igazán nehéz/dühítő/elkeserítő stb lehetett)! Biztosítsák a "panaszkodó" nőt, hogy figyelnek arra amit mond. Ne tegyenek fel a helyzetet tisztázandó keresztkérdést, ne akarják megoldani a párjuk problémáit, mert azzal sajnos megbánthatják. Ehelyett öleljék meg és igyekezzenek együttérzésükről biztosítani szívük hölgyét.

 

toa-heftiba-2ey7dmveqv4-unsplash.jpg

 

A nők ne sértődjenek meg, amikor a párjuk a felmerült probléma megoldására törekszik! A pasik agya a megoldásokra jutalomként boldogsághormont termel. Ezzel a férfiak agya arra kondicionálta a teremtés koronáit, hogy empátia helyett a lehető leggyorsabb és leghiggadtabb megoldással álljanak elő.  Ha mi nők képesek lennénk arra, hogy ezt a gesztust annak értékeljük, ami: a férfiak irántunk tanúsított szeretetének és törődésének, akkor az elhidegülés egyik oka garantáltan kizárható lenne a kapcsolatunkból. Ilyenkor, mi nők arra vágyunk, hogy megöleljenek minket, hogy párunk erős vállaihoz odabújhassunk. Hogy ne maradjunk bennünk hiányérzet, kérjük meg partnerünket: "Ölelj meg, olyan jó, amikor megölelsz!", vagy kérdezzük meg: "Odabújhatok? Olyan megnyugtató, mikor az erős karjaiddal megölelsz!"

 

További hasznos tippek, ingyenes tartalmak a Kiegyensúlyozott Erős Nők csoportjában. Egyéni konzultációra itt tudsz jelentkezni.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thurzonora.blog.hu/api/trackback/id/tr4216211340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

thurzonora.blog.hu

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása