"Nincs kedvem a férjemmel kapcsolódni, pedig szeretem. Hol a hiba?"

"Önnek ma már volt házassága?!"

Ti hány éve vagytok házasok? Mióta éltek együtt a pároddal? Egyik mentorom, dr Mészáros Ádám szokta kérdezni, hogy „Ma már volt Önnek házassága?!” Nos, én is abban hiszek, hogy igazán házasságnak/párkapcsolatnak az az idő számít, amikor minőségileg kapcsolódtok, mélyebben megismeritek egymást és építitek a házasságotokat. Dr Mihalec Gábor szerint „ökölszabály”, hogy napi fél órát, heti egy estét, havi egy napot és évente egy hetet töltsünk a párunkkal kettesben. Ezzel az ökölszabállyal nagyon egyet tudok érteni, én kiegészítettem évszakonként egy hosszú hétvégével.

 

kristina-litvjak-fo18lpxmlvk-unsplash.jpg

"Nincs kedvem a férjemmel lenni...!" Mi lehet az oka?

Egyre több ügyfelem jelzi azt vissza, hogy még ha lenne is ideje, akkor sincs igénye arra, hogy a párjával kapcsolódjon. Szívesebben megy futni, sétálni, inkább arra vágyik, hogy a főzés végre ne túlélési feladat legyen, hanem a kreativitás színtere. Mivel párkapcsolatilag tudatosak, és tudják, milyen fontos a páros idő és kapcsolódni a társunkkal, rosszul érzik magukat attól, hogy nincs igényük a párjukkal minőség időt tölteni. Ijesztőnek találják, és lelkiismeret-furdalásuk van emiatt. Pedig teljesen rendben van az, hogy addig, amíg önmagad belső tartalékai nincsenek feltöltve, nem érzel késztetést arra, hogy a kapcsolatodon dolgozz. Sőt, ilyenkor gyermekeink soha nem szűnő igényei is nyűggé és teherré válhatnak, pedig imádjuk őket.

 

anthony-tran-i-epv9dxg7u-unsplash.jpg

 

A világjárvány miatti nagyobb igénybevétel miatt teljesen természetes, hogy több öngondoskodást igénylünk az átlagosnál. A telefonodat is sűrűbben kell töltened, ha többet beszélsz vagy netezel rajta. Te is így működsz. A női szerepek összeegyeztetése, a világjárvány miatti extra nyomás mellé az ünnepi időszak feladatai is megjelentek, nem csoda hát, hogy legszívesebben elszöknél pár napra a világ elől. Feladataink arányában rendszeresen szükségünk van ÉN-időre. Tehát, ha 3 ember helyett dolgozol, az lenne a normális, ha 3 ember helyett töltődnél is. Fáradtan nem lehet szeretni. Ha bármely életterületeden elakadtál céljaid megvalósításában, az első lépések egyike, hogy megvizsgáld, hogy pihensz-e annyit, amennyire magas fordulatszámon pörögsz.

 

Mik az előfeltételei annak, hogy mindketten élvezzétek a páros időt?

A pároddal a közös időt csak akkor fogjátok élvezni, ha külön-külön mindketten tudtok előtte olyasmit csinálni, ami feltölt. Ne duzzogj hát, amikor a párod valamit barkácsol, vagy a barátaival találkozik (a lehetőségekhez mérten). Ez nem azt jelenti, hogy más fontosabb, mint Te vagy! Ez azt jelenti, hogy felelősen és remélhetőleg tudatosan áll az öngondoskodáshoz és ő is úgy érzi, hogy akkor tud igazán rád figyelni, ha előtte odafigyel saját magára. Ezért szoktam javasolni ügyfeleimnek, hogy ÉN-idő tekintetében is ökölszabályként tekintsenek a napi fél órára, heti egy estére, havi egy napra, évszakonként egy hosszú hétvégére és évi egy hétre! Ettől eltérni csak felfelé javasolt! Amikor pároddal mindketten külön-külön kipipáltátok az ÉN-idő projektet, akkor érdemes páros programot szervezni.

Milyen a jó „páros” idő?

Gyerek és kötelességmentes. Elméletileg és gyakorlatilag egyaránt. Mit jelent ez? Azt, hogy akkor van igazán páros időd, mikor a gyerekeitek nélkül tudtok együtt lenni. Hasznos segítség a rokonság és a barátnői hálózat, vagy a bébiszitter. Gyakori probléma az is, főleg a kisgyermekes időszakban, hogy amikor egymásra is szabadulnak a fiatal szülők, beszélgetéseik általában a gyermekekről és nevelési kérdésekről szólnak. Akkor tudsz a pároddal igazán mélyen kapcsolódni, ha beszédtémában sincsenek jelen a gyerekek, vagy épp csak minimális szinten.

 

sept-commercial-enrusdzbzbc-unsplash.jpg

 

Beszélgessetek egymásról! A házasságban, pláne a papás-mamás során fejlődik a személyiségünk, változnak igényeink, céljaink, vágyaink. Már nem az a két ember vagytok, mint mikor megismerkedtetek, és nem is az a kettő, akik voltatok gyermekeitek születésekor. Ismerjétek meg egymás megváltozott céljait és igényeit, hogy abban tudjátok támogatni egymást, amiben a másiknak leginkább szüksége van rá! Persze erről csak akkor tud az ember beszélgetni, ha tudatában van saját megváltozott céljainak és igényeinek, ezért is fontos, hogy a páros idők előtt ÉN-időt szervezz az életedbe, mert ahhoz is idő kell, hogy magadnak megfogalmazd, milyen belső változások zajlanak benned.

Ha megoldást keresel rá, hogy a pándimás időszak közepén hogyan csinálj magadnak ÉNidőt, hogy minőségileg tudj kapcsolódni a szeretteiddel, neked való a Párkapcsolati Nagy Generál workshop! Ha szívesen olvasnál hasonló témában hasznos tippeket, értékes tartalmat, gyere Kiegyensúlyozott Erős Nők csoportomba!

A bejegyzés trackback címe:

https://thurzonora.blog.hu/api/trackback/id/tr9916322288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

thurzonora.blog.hu

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása