A békés konfliktuskezelés pandémiás receptje
avagy mit tehetsz nőként a családi békéért e nehéz időkben

A mostani nehéz időkben nagyon fontos, hogy összetartsanak a családok. Sokkal nyugodtabban alszunk, és állunk a bizonytalan holnap elé, ha a társunkkal rendíthetetlenül támogatjuk egymást. Ugyanakkor ez az időszak mindenki számára megterhelő, és egyre inkább elveszítjük a türelmünket. Ingerültté váunk, gyakoriak a veszekedések. Egyre távolabb kerülünk egymástól, holott most lenne leginkább szükség arra, hogy megerősítsük házasságunk szövetségét.

 

hazassagszovetseg.jpg

"Minden ott kezdődött, hogy visszaütöttem..."

Bár a legtöbb nő arra törekszik, hogy párjával a felmerülő konfliktusokat békésen rendezze, ez nem mindig sikerül. Vannak helyzetek,amikor nekünk is kinyílik a bicska a zsebünkben. Nálunk is beindul a stresszválasz, egy pillanat alatt kiesünk a békésen önérvényesítő női szerepünkből, s harcias, a magunk igazát védő amazonkirálynő szerepre váltunk. Tulajdonképpen, ha viccesen akarom kifejezni magam, akkor minden ott kezdődik, hogy visszaütünk, legalábbis szóban. �

 

 

"Fáradtan nem lehet szeretni"

Nyugi, semmi baj nincs Veled, ha így működsz! Természetes, hogy amikor az ember fáradtabb, vagy kimerültebb, akkor könnyebben sodródik le a biztonságos pályáról. A pandémia mindannyiunkra plusz terheket ró. "Fáradtan nem lehet szeretni." Ilyenkor türelmetlenebbek, ingerültebbek vagyunk, kisebb dolgokra is "ugrunk". A baj csak az, hogy vannak kommunikációs elemek (pl ismétlés, emelt hang), amelyek automatikusan bekapcsolják a pasiknál az "Üss vagy fuss!" stresszreakciót. A baj csak az, hogy ilyenkor benned nem a párját látja, hanem egy riválist, akit le kell gyűrni. Ez a folyamat nem tudatos, a pasik max annyit észlelnek, hogy megy fel a vérnyomásuk.

sharon-mccutcheon-v6nyyt7lq-y-unsplash.jpg

A megoldás: ÉN-idő és határhúzás

A jó hír az, hogy van bevált és tanulható recept, amellyel biztosíthatod saját belső erőforrásaidat! Két dolog kell hozzá: tudatosan rendszeresen ÉN-időt csempészni a mindennapokba és mindenki felé meghúzni a megfelelő határokat!

 

Mit is jelent az ÉN-idő? Olyan tevékenység, amelyből csak és kizárólag az a személy profitál, aki végzi. Tehát takarítás közben önfejlesztő videókat hallgatni hasznos, de nem alkalmas arra, hogy feltöltse a belső tartalékaidat arra a szintre, hogy egy bicskanyitogató megjegyzésre is kedvesen és cukin, de határozottan reagálj. Az ÉN-időre ugyanúgy szükséged van, mint a gyermekeknek a szabad játékra.

 

Mennyi ÉN-időre van szükség? Minél nagyobb a nyomás rajtunk, annál többre. A női lét számos szerepét összehangolni alapjáraton nehéz, a CoVID miatt állandósult a nagyobb terhelés, amihez most az ünnepi készülődés feladatai hozzáadódnak.

 

ben-white-7bimechfgfy-unsplash.jpg

 

 

Az autóddal is, ha minden nap 30 km-t teszel meg, elég három hetente tankolni, viszont ha napi 600 kilométert kocsikázol, estére üres a tank. Te is így működsz! Ebben a bizonytalan időszakban több öngondoskodásra van szükségünk! Nem elég csak akkor megállni, mikor azt érzed, hogy mindjárt robbansz, mert akkor sokkal nagyobb erőfeszítésbe telik uralkodnod magadon. Ráadásul, ha nem töltöd magad rendszeresen, akkor sokkal gyakrabban kapcsol be nálad is a stressz reakció. Kisebb dologra is "ugrasz". Az ebből származó párkapcsolati konfliktusok miatt viszont egyre távolabb kerültök egymástól.

 

Saját felelősséged, hogy minden nap beiktass a napirendedbe minimum fél óra ÉN-időt! Nemcsak önmagadért, hanem a családi béke fenntartásáért. Legyél tisztában azzal, hogy valahányszor a család kedvéért önmagadat a fontossági sorrendben a sor végére küldöd, pont a családnak ártasz vele.

 

Egyáltalán nem ördögtől aló dolog, hanem teljesen természetes belső igényünk, hogy minden nap igényeljük a töltődést. Ha rendszeresen gondoskodsz magadról, egyre nehezebb lesz benyomni a gombot, és erőfeszítés nélkül higgadt tudsz maradni akkor is, amikor elhangzanak a bicskanyitogató mondatok. És megfelelően tudsz reagálni.

 

Nem kell, sőt, nem szabad a szőnyeg alá söpörni a bicskanyitogató mondatokat, mert halálra ítéli a kapcsolatot a megoldatlan konfliktusok halmozása. Ugyanakkor, ha egy ideges hímmel csapsz össze, akinél aktivizálódott a stresszválasz, már csak harcolni tudsz vele. A harcostársaddal viszont nem osztod meg az ágyad, igaz?! A stresszreakció miatt a pasik ilyenkor hormonjaik hullámain terminátor üzemmódba gerjednek. Próbálnál lelkizni egy terminátorral?! Ilyenkor hiába mondod, milyen nehéz érzéseket keltett benned a pasi viselkedése, nem jut el hozzájuk, csak egyre távolabb kerültök egymástól. Ilyenkor kedvesen, nőies határozottsággal kell a pasi felé meghúzni a határt, és nem felvenni a boksz kesztyűt. Ha belső tartalékaid rendelkezésre állnak, képes leszel nagy levegőt venni és higgadtan kifújni, s a konfliktus megoldását késleltetni, és olyankor újra elővenni, amikor nem érzi magát fenyegetve.

 

couple_jurtaban.jpg

 

A családi béke érdekében tehát hajrá! Tegyél meg minden nap valamit magadért! Bármit, amit élvezel! Sportolj, olvass könyvet, menj kozmetikushoz, vagy otthoni szépségrituáléval töltődj, hívd fel a barátnőd, menj el sétálni, hallgasd a kedvenc zenéidet, olvass önfejlesztő cikkeket! Mindenkit más tölt, keresd meg, mi az, ami téged kikapcsol és feltölt! Minden nap szerepeljen a napirendedben ilyen tevékenység, amit nem engedsz egyre hátrébb csúszni a fontossági sorrendben. A családi békefenntartói szereped miatt nem engedheted meg magadnak, hogy pont ezekben a nehéz időkben ne a legjobb formádat hozd!

 

Ha tetszett a cikk, a Kiegyensúlyozott Erős Nők csoportjában további érdekes cikkek, ingyenes tartalmak segítenek női szerepeid összehangolásában.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thurzonora.blog.hu/api/trackback/id/tr2116320968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

thurzonora.blog.hu

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása