Állj félre a saját utadból!
Hogyan emelkedj felül az önsorsrontó téves hiedelmeken?

Jártál már úgy valaha, hogy pontosan tudtad, mit kellene lépned a boldogulásodhoz, mégsem tetted? Tudtad, hogy fel kellene számolni a méltánytalannak érzett munkahelyed vagy párkapcsolatodat, mégsem tudtál lépni. Úgy érezted, nem bírsz megmozdulni. Hiába tudod mélyen legbelül, hogy képes vagy rá, valahogy mégsem mozdulsz, marad a langyos víz és a mérgező kapcsolatok. Nézzük meg, mi van emögött, és mit tehetsz érte, hogy mégiscsak megtedd azt a bizonyos első lépést!

 

stefano-pollio-zc0ebdlc8g0-unsplash_1.jpg

„Nem vagy elég tehetséges...”

 

„Nem vagy elég tehetséges...”-mondta egy nyolcadikos osztályfőnök a pályaválasztás előtt álló diáknak, aki 25 éven át mellékvágányokon bolyongott saját életében. Közben végig tudta, hogy ez nem az ő élete. Számos elismerést szerzett maximalista profizmusának köszönhetően, mégis éveken át érlelte magában a karrierváltás lehetőségét. Neki nem volt elég, a tudat, hogy kitanult egy másik szakmát, újabb és újabb továbbképzéseken vett részt, mégsem érezte magát soha elég tehetségesnek. Hiába kapott számos külső megerősítést, nem hitt magában. Mert elhitte, amit anno az osztályfőnöke mondott róla: „Nem vagy elég tehetséges…” Időt és energiát nem sajnálva éveken át azon buzgólkodott hogy helyre tegye magában ezt a leértékelést. 25 évet élt le úgy, hogy isteni tehetségéről elhitte magában, hogy az nem elég ahhoz, hogy kezdjen vele valamit.

 

Megkérdőjelezhetetlen minősítsek

 

Életünk során számos olyan ember értékel minket és teljesítményünket, akiknek sokat köszönhetünk, akikre felnézünk. A tekintélyszemélyeket (szülők, tanárok, segítő szakma képviselői) önmagunknál feljebb valónak gondoljuk, hiszen sok esetben számos dolgot köszönhetünk nekik, hálásak vagyunk irántuk. Épp ez a fajta felsőbbrendűség teszi halálosan veszélyes fegyverré az ő szájukon kiejtett negatív kritikát, értékelést. Mert amit ezek az emberek mondanak, az úgy van. Eszünkbe sem jut megkérdőjelezni szüleink, tanáraink, pszichológusunk véleményét. Simán elhisszük, hogy annyit érünk, amennyinek ezen emberek látnak minket, és meg sem fordul a fejünkben, hogy az, ahogyan ők észlelnek minket, egy torz kép, és nem az önvalónk.

 

engin-akyurt-l1clu1zkjsw-unsplash_1.jpg

 

Szembenézés

 

Ezek a leértékelések a bölcsője saját belső démonainknak, amelyek megbénítanak. Pontosan tudod, hogy fel kellene fel kellene számold ezeket a rangon aluli kapcsolatokat, mégis egy helyben toporogsz. Ennek egyik oka a már említett leértékelések, a másik ilyenöngáncsoló jelenség pedig téves hiedelmeink. A közös munka során klienseim kénytelenek szembenézni mindazzal, ami az elakadásuk hátterében áll. A szembenézés az első lépcsőfok a fejlődésedben. Fontos lépés tudatosítani magadban, mi gátol a haladásban.

 

Hogyan írhatod át a robotpilóta programját?

 

Már tudod, miért torpansz meg s miért nem teszed meg azt a bizonyos lépést. Már azt is tudod, hogy kéne jól, vagy jobban csinálni dolgokat, ám mégis újra és újra megtörténik, hogy olyan minták szerint cselekszel, amelyekről pontosan tudod, hogy nem visznek előre, sőt! Viselkedésünkben számos mozgatóerő, nem tudatosan hat a működésünkre, ezért olyan nehéz őket a cselekvés előtt tetten érni. Nehéz, ám nem lehetetlen!

 

ana-tavares-vdwinwbdx0y-unsplash.jpg

 

Három olyan módszer is létezik, melynek segítségével negatív énképünk, téves hiedelmeink felülírhatók. Az írásterápia, a légzés terápia és a módosult tudatállapotot előidéző gyakorlatok (pl meditációs gyakorlatok) segíthetnek a robotpilóta programját újraírni.

 

Ha szeretnél ezekben a módszerekben jobban elmélyedni, megtapasztalni, gyere a Párkapcsolati nagy generál workshopomra. Ha szívesen olvasnál még a témában, megteheted facebook közösségemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://thurzonora.blog.hu/api/trackback/id/tr8016437808
Nincsenek hozzászólások.

thurzonora.blog.hu

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása